Academie voor Beeldende Kunsten Mol

lezing Unfold-Studio maandag 7 dec 2015

 

Na een enthousiaste inleiding van Sander Van De Vijver “onze” leerkracht van digitale fotografie ging Dries Verbruggen vlot van start. In een boeiende uiteenzetting verplaatste hij ons moeiteloos naar de wereld van Personal Fabrication.  Dit is een trend waarin we een verschuiving zien van massa productie naar lokaal persoonlijk geproduceerde objecten.  Het is de bedoeling het digitale als het ware op een artisanale manier te leren gebruiken zodat persoonlijke , culturele en regionale verschillen weer rijkdom brengen en ambacht, kunst en design weer voeling hebben met elkaar.

 

In hun onderzoeksproject maakte Unfold ( d.i. een creatieve studio gerund door Claire Warnier en Dries Verbruggen) een combinatie van traditionele aardewerktechnieken en digitale media.  Voor hun installatie l’Artisan Electronique pasten ze een 3Dprinter aan zodat hij kan printen in klei.  Daarvoor waren zowel digitale als artisanale aanpassingen nodig.

 

Zij vinden het niet nodig deze uitvinding voor zichzelf te houden maar zetten hun product meteen op internet zodat ook anderen mee kunnen proeven en experimenteren.

 

Ze gingen onder andere in zee met de Franse parfumeur Barnabé Fillion en konden hun 3Dprinting vaardigheden goed benutten bij het vervaardigen van een “ceramisch parfum making systeem: The Peddler” gebaseerd op een ceramische waterfiltratie uit een ontwikkelingsland.  De diffusie van de geur gebeurt hierbij veel trager zodat er veel intenser kan genoten worden van de geursensatie.

 

Ook de Utah theepot kwam weer tot leven onder hun impuls.

 

Unfold presenteerde de Stratigrafische manufactury voor het eerst in de Istanbul Design Biënnale. De Stratigrafische fabriek is een nieuw model voor de distributie en digitale productie van porselein, die de lokale kleine productie-eenheden wereldwijd verbindt.

 

Bij deze uiteenzetting kreeg Dries Verbruggen ongeveer 50 toehoorders op het puntje van hun stoel.

 

Door zijn vlotte aangename vertelstijl was iedereen enorm geboeid. Wie nog graag meer wil vernemen over deze energieke ondernemer die kunst op een speciale manier op de kaart zet kan daarvoor surfen naar www.unfold.be.

 

Onze academie bezit ook hun boek: Printing Things.

 

Zoals steeds was er nadien de mogelijkheid om gezellig na te praten in de cafetaria van de vriendenkring.

 

Hedwig Van Cauteren cursist beeldhouwen

 

Share this